Coen van Breugel

Biografie Coen van Breugel

P1010557 (2)bDe etsen en modeltekeningen van van Breugel laten zich het beste omschrijven als exotisch, expressief en mysterieus. Wat opvalt in zijn werk is het vakmanschap en passie waarmee hij zijn etsen uitvoert en waarin hij na veel experimenteren een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld. Hij voert zijn etsen uit in warme kleuren, met veel contrast, sensueel , expressief en vol emotie, in een rijk gevarieerd aantal technieken, zoals gravure, gebeten lijn ets, droge naald en aquatint. Van Breugel gaat uit van de mens, maar vindt vooral in de vrouw en muziek nooit op drogende bronnen  van inspiratie. Impressies uit zij geboorteland, voormalig  Nederlands Indië, maar vooral zijn  passie voor  Afrika en Senegal in het bijzonder, zijn duidelijk herkenbaar in zijn werk. De naaktstudies van zijn  modellen maakt hij snel, op een groot  vel papier en zijn meestal uitgevoerd in oliepastel . Voorstudies voor zijn etsen maakt hij maar zelden, hooguit kleine snelle tekeningen in zwarte viltstift of 6b potlood.  Het werk van van Breugel is te zien in binnen en buitenland.

Inspiratie bronnen

Het zijn vooral vreemde volkeren en culturen die Coen sterk boeien. Vooral Azië, Afrika en Senegal in het bijzonder, fascineren hem. Ook de vrouw en muziek zijn voor Coen nooit opdrogende bronnen van  inspiratie.

Werkwijze

Het experiment is voor Coen belangrijk om zich verder te verdiepen. Vóórstudies maakt hij maar weinig, hooguit een kleine tekening met fijne zwarte viltstift. Wel tekent hij meestal op een groot vel en  snel naar levend naaktmodel met olie pastel of acryl. Coen benut graag het moment en leeft zich uit in vorm en kleur. Zijn werk is een  weergave van impressies en emotionele ervaringen, opgedaan in zijn jeugd en tijdens zijn reizen in Senegal, Bali en Australië. In zijn etsen maakt hij gebruik van combinaties van diverse technieken zoals kopergravure, droge naald, gebeten lijn ets, aquatint, suiker aquatint en vetkrijt techniek. Vaak voert Coen zijn etsen uit in een dubbeldruk en in kleur. Bij zijn fotografie experimenteert hij met foto-synthese.

Verdere persoonlijke visie en ontwikkeling

Coen houdt van ”leven en laten leven”. Kunst moet hem boeien en/of ontroeren. De kunst van Picasso, Rodin en Gauguin,Georg Tappert en Egon Schiele bewondert Coen het meest. Het werk van Pat Andrea, Eddy Roos, Noella Roos,Maïté Duval en Ru van Rossem fascineren hem eveneens. In 2007 ontvingen Coen en zijn echtgenote Anneke Vincenten de cultuurprijs van de gemeente Losser. Coen is werkend lid en medeoprichter van de kunstroute Losser/Overdinkel /Gronau(2003) en Lossers Kunstcollectief  in 1988.  Vaak nam hij deel aan de kunstmarkten in het Volkspark in Enschede en Ootmarsum. In het kader van het grote project Overal!Overijssel gaf hij voor het LKC een groot aantal workshops: etsen, lino, modeltekenen/schilderen.

Brede oriëntatie via cursussen

Schilderen, keramiek, grafiek, fotografie, edelsmeden en modeltekenen
Vanaf 1989 verdere specialisatie in grafiek, etsen en modeltekenen in het bijzonder.

Exposities

  • 1995 Groepsexpo Marokkaanscentrum, Utrecht
  • 1996 Groeps-expo Metropool, Hengelo
  • 1997 Galerie Broekhuis, Enschede
  • 1999 Expo galerie De Waagh, Oldenzaal
  • 2003 Galerie Doelen ‘30, Almelo
  • 2006 Duo-expo St. Leerplanontwikkeling, Enschede
  • 2007 Duo-expo Stadstheater De Bond, Oldenzaal
  • 2008 Expo Louks’s Galerie, Enschede
  • 2008 Groeps-expo galerie De Langenhof, Zwolle
  • 2008 Groeps-expo Balengebouw, Enschede
  • 2011 Universiteit Twente, Enschede
  • 2012 Kultuurhuis, Nijverdal
  • 2013 Steenfabriek, Losser
  • 2017 groepsexpositie Kulturzentrum Fokus   Emsbüren  Niedersachsen   Duitsland

Kunstmarkten

In de jaren ’90 en ‘00 vaak op het Volkspark Enschede en Ootmarsum.